Micuța din poză e o cățelușă din rasa Bichon. A fost adusă la noi, astăzi, pentru tuns. În timpul tunsului am găsit și această căpușă uriașă, pe ea, și încă două mai mici. Le-am extras imediat. Proprietara ne-a spus că micuței i se aplicau produse antiparazitare, periodic, însă nu dintre cele mai eficiente.
Am discutat cu proprietara despre transmiterea bolilor de către căpușe, despre importanța deparazitării externe și despre produsele cu adevărat eficiente și împreună am decis aplicarea unei pipete de top, pipeta Vectra 3D.
Babesioza este boala produsă de un parazit protozoar, unicelular, un hemoparazit, denumit Babesia spp (cu subspeciile Babesia canis, Babesia felis, Babesia gibsoni).
Infecțiile se pot produce prin mușcătura de căpușă, prin transmitere transplacentară (de la mamă la făt) sau în urma transfuziilor sanguine.
Transmiterea transcutanată, prin mușcătura de căpușă, este cel mai frecvent mod de transmitere, babesia fiind eliberată, astfel, în circulația sangvină a patrupedului.
Perioada de incubație variază între 7 și 14 zile, de aceea, patrupedul trebuie ținut sub observație, în această perioadă.
Babesia pătrunde în interiorul hematiilor (celulele roșii ale sângelui) și produce hemoliză (distruge celulele roșii), ceea ce conduce la eliberarea hemoglobinei în organism (determinând icter) și la anemie hemolitică. De asemenea, se pot produce inflamații severe, hemoragii și leziuni neurologice, atunci când parazitul invadează sistemul nervos central.
Severitatea manifestărilor bolii depinde atât de tipul de Babesie care produce boala (de patogenitatea tulpinei), de gradul de infestație, cât și de sistemul imunitar al cățelului.
Simptomatologia include: febră, apatie (patrupedul este moale, refuză joaca sau activitățile obișnuite), letargie, mucoase palide, icter (îngălbenirea gingiilor, îngălbenirea mucoaselor, îngălbenirea porțiunii albe a ochilor), urină de culoare portocalie sau roșie, limfonoduli măriți în volum, splină mărită în volum, temperatura poate fi crescută.
În cazurile severe, se produc afecțiuni și la nivelul plămânilor, la nivelul sistemului gastrointestinal, al rinichilor și al sistemului nervos.
În formele supraacute de boală, cățelul intră în șoc și în colaps. De aceea, cel mai adesea, prognosticul este rezervat.
Este foarte important să vă prezentați la medicul veterinar, de îndată ce ați observat o căpușă pe patruped. Pentru a preveni apariția acestei boli, este esențială, deparazitarea externă periodică și numai cu produse de calitate, recomandate de către medicul veterinar.