Se apropie sărbătorile și știm că de-abia așteptați zilele libere și magice alături de membrii familiei: împodobirea bradului, joaca, liniștea, filmele, deserturile și, mai ales, bucuria de a fi împreună .

Și pentru că toată lumea se implică în activitățile de sărbători (inclusiv membrii blănoși), vrem să vă reamintim unul dintre marile pericole ale acestor zile: ciocolata.

Studiile arată că atât cățeii, cât și pisicile pot suferi intoxicații cu substanțele din ciocolată, iar acestea pot varia de la tulburări digestive până la afecțiuni care pun în pericol viața patrupedului.

Însă cățeii sunt mai predispuși; de altfel, intoxicația la căței indusă în urma ingestiei de ciocolată este una dintre afecțiunile pe care le vedem adesea, în clinică.

De ce este ciocolata toxică pentru căței și pentru pisici?

Substanțele toxice din ciocolată sunt teobromina și cafeina.

Aceste două componente ale ciocolatei sunt asimilate rapid de către sistemul digestiv.

Dar, la căței, spre deosebire de oameni, timpul de metabolizare al teobrominei este lent (de aproximativ 6 ori mai lent decât la oameni); ceea ce înseamnă că substanțele vor rămâne în organismul câinelui pentru mult mai mult timp decât la oameni.

Teobromina afectează, cu precădere, sistemul cardiovascular, sistemul respirator și sistemul nervos central.

Există tipuri de ciocolată mai toxice?

Bineînțeles. În general, ciocolata mai închisă la culoare și mai amară este și mai toxică, deoarece cantitățile de cafeină și de teobromină sunt mai mari. De exemplu, ciocolata neagră poate conține de aproximativ șapte ori mai multă teobromină decât ciocolata cu lapte.

Care este cantitatea de ciocolată care îi va dăuna cățelului meu?

Depinde și de tipul de ciocolată și de mărimea cățelului, însă, studiile atestă faptul că efectele toxice ale teobrominei se manifestă la aproximativ 20 de miligrame teobromină/kg corp; semnele se agravează la 40-50mg teobromină/kg, iar convulsiile, semnele neurologice pot apărea la aproximativ 60mg teobromină/kg.

Cum știu dacă patrupedul meu s-a intoxicat?

Semnele intoxicației cu ciocolată depind de cantitatea ingerată, de tipul acesteia, precum și de mărimea cățelului.

Primele semne la căței pot apărea la aproximativ 4-12 ore după ingestie și pot include vomă, diaree, polidpsie (sete excesivă), hematemeză (vomă cu sânge), agitație, tahicardie, hiperactivitate și urinare frecventă.

Semnele mai grave pot include spasme musculare, convulsii, insuficiență cardiacă, comă.

Este bine să contactați doctorul veterinar de îndată ce suspectați că patrupedul dumneavoastră a ingerat ciocolată.

Cum previn intoxicația cu ciocolată la cățelul meu?

Pentru că și membrii pufoși ai familiei adoră ciocolata, este bine să aveți în vedere să o țineți cât mai departe de năsucurile lor curioase.

Sărbători liniștite alături de patrupezi fericiți și sănătoși!

Dr. Anca Lepădatu