Selectează o Pagină

Astăzi este Ziua  Mondială a Diabetului.

Ce este diabetul la animalele de companie?

Diabetus Mellitus sau diabetul zaharat reprezintă creșterea nivelului de glucoză din sânge (glicemia). Boala se caracterizează fie printr-o incapacitate a organismului de a folosi în mod corespunzător insulina pentru a transforma glucidele din alimentele pe care patrupedele le consumă, în energie; fie printr-o cantitate insuficientă de insulină (o deficiență a pancresului).

La fel ca și oamenii și câinii și pisicile pot suferi de diabet.

Cel mai frecvent întâlnit tip de diabet la căței și la pisici, este diabetul zaharat de tip 1, cel insulino – dependent.

Dintre semnele acestei boli pot face parte:

➡ excesul de urinare;

➡ setea excesivă;

➡ foamea excesivă;

➡ pierderea în greutate;  

➡ hiperglicemia.

Diabetul în viața animăluțelor dumneavoastră

De-a lungul timpului au venit în clinica noatră, mulți pacienți cu diabet.

Cel mai adesea, printre primele modificări comportamentale pe care le-au observat proprietarii lor, au fost setea excesivă și urinarea în locuri neobișnuite.

Moțu este, de mulți ani, cel mai bun prieten al unei domnișoare minunate. A fost mereu alături de ea, la toate examenele luate cu brio. E blând, e cuminte și o iubește enorm, pe proprietara lui.

Moțu este unul dintre primii noștri pacienți cu diabet ținut sub control.

Când a venit prima oară, la noi, Moțu avea glicemia foarte mare, cataractă în stadiu incipient (cataracta este o afecțiune oftalmologică des întâlnită la pacienții care suferă de diabet), urina des și obișnuia să bea multă apă.

Proprietara lui a înțeles imediat, gravitatea bolii și faptul că este necesar ca afecțiunea să fie ținută sub control și, deși începutul nu a fost ușor, zilnic îi măsoară valoarea glicemiei și îi administrează insulină.

Moțu se simte mai bine, acum și călătorește prin lume, cu proprietara lui.

Știm că un diagnostic confirmat de diabet de tip 1 poate fi copleșitor, mai ales la început, însă, noi suntem alături și de dumneavoastră și de pacienții noștri.
Și cu toate că diabetul nu poate fi vindecat, printr-un tratament adecvat și printr-o monitorizare continuă, companionul dumneavoastră pufos poate trăi o viață lungă și fericită.

Dr. Anca Lepădatu