Vreau să îmi iau un cățel, când trebuie să îl aduc la doctor?

Una dintre cele mai frecvente întrebări și din #clinică și trimise în cadrul rubricii #Dr. SALVET răspunde ? este:
„Vreau să îmi iau un cățel, când trebuie să îl aduc la doctor?”

? Este esențial să fie văzut de medicul veterinar, de îndată ce l-ați luat.

?‍⚕️ Medicul veterinar va verifica și starea de sănătate a cățelușului și carnetul lui de sănătate.

? Va stabili împreună cu dumneavoastră, zilele pentru vaccinări și pentru deparazitări. Medicul veterinar vă va recomanda ca în primele săptămâni, să evitați scoaterea cățelușului afară și să evitați interacțiunea micuțului cu alți câini, până la formarea anticorpilor postvaccinali.

? Vă recomandăm să urmați schema de vaccinare și pe cea de deparazitare stabilite de medicul veterinar. Vaccinarea are scopul de a preveni îmbolnăvirea cățelușului.

⚠️ Unele boli pot fi fatale, iar vaccinarea este singura metodă de prevenție.

De ce trebuie să vaccinez pisicuța cu vaccinul trivalent?

Vaccinarea pisicilor cu vaccinul trivalent are rolul de a preveni apariția a trei boli: rinotraheita felină, caliciviroza și panleucopenia felină.

Vaccinul conține antigen pentru fiecare dintre cele trei boli.

Antigenul este o moleculă capabilă să inducă un răspuns imun (producerea de anticorpi).

Introdus în organism, antigenul simulează boala și are rolul de a stimula sistemul imunitar, pentru a fi pregătit să recunoască agenții infecțioși la contactul cu aceștia.

Ce este Piometrul?

Piometrul reprezintă afecțiunea inflamatorie și infecțioasă a uterului, acumularea de lichid purulent în cavitatea uterină.

Piometrul este un rezultat al modificărilor hormonale. 

În urma estrului, cunoscut popular drept „călduri”, nivelurile de progesteron rămân crescute timp de câteva săptămâni. Progesteronul stimulează îngroșarea mucoasei uterine, pentru pregătirea gestației.

Dacă nu se produce gestatia, în urma mai multor cicluri de „călduri”, mucoasa uterină continuă se îngroașe, formând și chisturi, mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor.

Există două tipuri de piometru, la care o pisică/cățelușă poate fi susceptibilă: cu cervix deschis sau cu cervix închis.

Piometrul cu cervix deschis permite drenajul lichidului. În cazul acestuia, este necesar, tratamentul medicamentos.

În piometrul cu cervix închis este necesară intervenția chirurgicală, constituie o urgență medicală, deoarece lichidul continuă să se acumuleze în uter, ceea ce poate conduce la ruptură uterină și la răspândirea infectiei în cavitatea abdominală, la sepsis și la deces.

În general, pacienta e apatică, prezintă inapetență (nu mai mânca), polidpsie (bea multă apă). La palpare putem constata uterul mărit în volum