Selectează o Pagină

Durerea constituie semnalul de alarmă pe care organismul îl utilizează frecvent, în indicarea apariţiei unui proces patologic.

Dar patrupedul nu vă poate spune unde îl doare. Ba mai mult, până la un anumit nivel al durerii, el poate chiar să nu prezinte semne ale acesteia (toleranţa faţă de durere constituie un parametru individual în raport cu vârsta şi cu starea pacientului).  

Însă, cel mai adesea, cei care suferă de durere prezintă și semne clinice pe care le puteți identifica acasă.

De altfel, primele persoane care observă aceste semne sunteți chiar dumneavoastră.

Dumneavoastră aveți unul dintre cele mai importante roluri, acela de a vedea o modificare comportamentală a patrupedului. Deși uneori această schimbare poate fi atribuită înaintării în vârstă, de multe ori, este, de fapt, determinată de o durere.

Și pentru că pacienții noștri fac parte și din familia dumneavoastră și din familia SALVET, și noi vrem să le asigurăm cea mai fericită și cea mai confortabilă viață alături de dumneavoastră. De aceea, ne dedicăm lor și prin managementul durerii pe care o pot prezenta pufoșii.

Tratamentul durerii la animalele de companie este alcătuit dintr-o sumă de intervenţii (proceduri, medicație, precum și exerciții de reabilitare ce au ca scop confortul pacienților și depinde de tipul durerii). Abordarea durerii se realizează în funcţie de simptomatologie și în relaţie cu pacientul şi cu patologia sa.

Durerea acută apare brusc, ca urmare a unui traumatism, a unei intervenții chirurgicale / inflamații / infecții. Cel mai adesea, durerea acută este temporară și încetează o dată cu tratarea afecțiunii.

Când durerea persistă chiar și dincolo de procesul de vindecare, durerea acută ia forma durerii cronice.

Durerea cronică poate afecta mulți patrupezi, poate modifica starea și comportamentul acestora, precum și calitatea vieții lor. Durerea cronică poate fi rezultat al durerii acute sau poate apărea în timp, lent, ca urmare a unei afecțiuni. Cel mai des întâlnite surse de durere cronică la animalele de companie sunt constituite din osteoartrite (artrita este mai comună la căței decât este la oameni, afectând unul din cinci căței), din boli dentare și din cancer.

În cadrul clinicii noastre oferim terapii împotriva durerii, precum și terapii cu rol de confort și de accelerare a procesului de recuperare pentru fiecare dintre pacienții noștri.

Dintre semnele durerii pot face parte:

Agresivitate

Apetit scăzut

Automutilare

Comportament defensiv

Lins excesiv

Mârâit

Mers rigid

Modificări ale obiceiurilor de urinare/defecare

Pierdere în greutate

Postură modificată

Refuz de hrană

Refuz de mișcare

Scâncet

Dacă observați unul sau mai multe dintre aceste semne, contactați medicul veterinar.

Dr. Anca Lepădatu