Selectează o Pagină

E toamnă!

Deși a început oficial, de câteva zile, astăzi avem prima zi adevărată de toamnă.

Acest anotimp al culorilor, al întoarcerii la școală, este foarte frumos, mai ales pentru patrupede care pot petrece mai mult timp afară, în lipsa riscului de supraîncălzire.

Dar toamna aduce cu ea și câteva pericole pentru cățeii și pentru pisicile dumneavoastră. În această perioadă este bine să fiți atenți, cu preponderență, la:

  • Căpușe

Cel mai adesea, atunci când vine toamna, puteți fi tentați să credeți că sezonul paraziților externi s-a încheiat. Însă, căpușele sunt prezente și active și toamna și chiar și iarna.

Ba mai mult, potrivit Universității din Rhode Island, multe dintre căpușe pot supraviețui inclusiv primului val de ger.

De aceea, cel mai bine, în această perioadă, este să continuați să aplicați produse antiparazitare externe, de bună calitate și doar recomandate de către medicul veterinar.

  • Crizanteme sau margarete de toamnă

Aceste flori frumoase (Chrysanthemum), colorează multe dintre grădinile de toamnă.

Dar, ingerate de către patrupezi, pot induce atât cățeilor, cât și pisicilor, semne clinice precum vomă, diaree, hipersalivație, incoordonare și dermatite.

  • Struguri

Este perioada culesului strugurilor și a producerii vinului.

Strugurii, aceste fructe delicioase, sunt sănătoase pentru dumneavoastră. Și, de aceea, poate părea tentant să le oferiți și patrupezilor dumneavostră.

Însă strugurii sunt toxici și pentru căței și pentru pisici.

Dintre semnele clinice pe care le puteți observa în urma intoxicației, fac parte: voma, diareea, letargia, inapetența (lipsa apetitului), durerea abdominală. Ba mai mult, intoxicația în urma ingestiei strugurilor poate conduce chiar la insuficiență renală și la moarte.

  • Alcool

Anotimpul vinificației aduce cu sine și riscul ingestiei de alcool de către căței și de către pisici. Simptomatologia determinată de intoxicația cu alcool, poate include vomă, dezorientare, deshidratare, colaps și comă.

  • Raticide

O dată cu răcirea vremii, rozătoarele au tendința de a se adăposti de frig, în interiorul caselor. De aceea, în această perioadă, crește gradul de utilizare al produselor raticide.

Aceste produse sunt foarte periculoase pentru căței și pentru pisici. Ingestia de raticide cumarinice determină hemoragii la nivelul întregului organism și, în lipsa tratamentului instituit la timp, poate conduce la deces.

  • Vreme rece

La unii dintre patrupezi temperaturile mai scăzute și umezeala pot intensifica durerile articulare.

  • Vegetație

Cățeilor le place să se joace într-o grămadă de frunze.  Însă, de multe ori, aceste zone cu frunze pot adăposti pericole precum mucegai și bacterii, care pot determina tremurături și convulsii.

  • Alergii de sezon

Alergiile de sezon pot constitui o problemă, atât pentru oameni, cât și pentru animalele de companie. Patrupedul dumneavoastră poate prezenta semne precum prurit, lins excesiv, alopecie, modificări în aspectul pielii, iritație, înroșirea pielii.

Dacă observați unul dintre aceste semne sau dacă patrupedul dumneavoastră a fost expus la una dintre substanțele toxice, mergeți de urgență, cu micuțul, la medicul veterinar.

Vă dorim o toamnă frumoasă!

Dr. Anca Lepădatu