Poza este făcută în urma intervenției chirurgicale de urgență la o pacientă în vârstă de 8 ani.

Pacienta este o pisicuță ce a fost adusă la noi, pentru că era apatică, prezenta inapetență (nu mai mânca), polidpsie (bea multă apă). La palpare am constatat că uterul era mărit în volum. În urma investigațiilor, am diagnosticat pisicuța cu piometru cu cervix închis. Am operat-o de urgență și micuța și-a revenit.

Piometrul reprezintă afecțiunea inflamatorie și infecțioasă a uterului, acumularea de lichid purulent în cavitatea uterină. Piometrul este un rezultat al modificărilor hormonale.

În urma estrului, cunoscut popular drept „călduri”, nivelurile de progesteron rămân crescute timp de câteva săptămâni. Progesteronul stimulează îngroșarea mucoasei uterine, pentru pregătirea gestației.

Dacă nu se produce gestația, în urma mai multor cicluri de „călduri”, mucoasa uterină continuă se îngroașă, formând și chisturi, mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor.

Există două tipuri de piometru, la care o pisică/cățelușă poate fi susceptibilă: cu cervix deschis sau cu cervix închis. Piometrul cu cervix deschis permite drenajul lichidului. În cazul acestuia, este necesar tratamentul medicamentos.

În piometrul cu cervix închis este necesară intervenția chirurgicală, constituie o urgență medicală, deoarece lichidul continuă să se acumuleze în uter, ceea ce poate conduce la ruptură uterină și la răspândirea infectiei în cavitatea abdominală, la sepsis și la deces.

#SALVET
#ClinicăVeterinarăBacău
#DinDragostePentruPacienți