Este produsă de un parazit al pielii, Sarcoptes scabiei var. Canis. Reprezintă una dintre cauzele principale de prurit la câini și constituie una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice.
Este o boală extrem de contagioasă (se poate transmite și la om, unde paraziții pot supraviețui 15-20 de zile). Transmiterea se poate produce atât prin contacul cu animalele bolnave, cât și prin contactul cu mediul în care stau acestea.
Paraziții pătrund în piele, determinând iritații severe și prurit intens.
Perioada de incubație variază între 7 și 21 de zile, în funcție de gradul de infestație (numărul paraziților) și de sistemul imunitar al cățelului.
În stadiile incipiente, leziunile, sunt reprezentate de cruste fine și de prurit de intensitate medie (cățelul se scarpină și se mușcă). Cel mai adesea, primele leziuni pot fi observate pe marginile urechilor și la nivelul coatelor.
Pe măsură ce boala progresează, simptomele devin tot mai evidente, alopecie, eriteme, papule, escoriații și cruste și pot include și scăderea în greutate, anorexia, limfadenopatiile periferice și suprainfecțiile bacteriene. Tratamentul se desfășoară pe o perioadă mai lungă de timp și poate include tratament injectabil, îmbăieri periodice cu șampoane specifice, medicație orală.